Доброта с вкус на топла баница в „Старата пекарна“
„Старата пекарна“ отваря врати още в 6 сутринта, когато София тепърва се пробужда.
Какво по-хубаво от това да започнете деня си в София с парче топла баница? Тук я наричат софийска баница – вито изкушение, което пази рецептата си от десетилетия: тънки кори, щедра плънка от сирене и яйца, малко масло и много любов. Простичка, но съвършена. Неслучайно това е най-популярната улична храна на столицата, която можете да откриете почти на всеки ъгъл.
Ако обаче търсите истинския вкус на „бабината“ баница от детството, задължително посетете „Старата пекарна“ на ул. „Аксаков“ №28. Ще я намерите по аромата на прясно изпечено тесто в самото сърце на София, близо до емблематичната „опашка на коня“.
Пекарна с история и дух
Сградата, в която днес се помещава „Старата пекарна“, е построена през далечната 1932 г. и винаги е била фурна. През 2011 г. семейството на Петя и Васко Василеви я възстановява и превръща в уютна семейна пекарна, носеща духа на старите традиции. В общото дело активно участва и синът им Младен, а заедно с опитни майстори хлебари и сладкари създават над 30 вида тестени изделия – от закуски и пици на парче до кифлички, торти и курабийки.
Тук няма разделение между „собственици“ и „служители“ – всички работят като един екип, с доверие и сплотеност. Това е тайната на успеха и причината пекарната да съществува вече повече от 15 години, без текучество на персонал.
Уют като у дома
„Старата пекарна“ впечатлява с топла и домашна атмосфера. Дървени рафтчета, керамични съдове, цветя и малки сувенири създават усещане за уют. Докато чакате на опашка, вниманието ви привличат мисли за храната и живота, гравирани върху дърво:
„Не се нуждаете от сребърна вилица, за да ядете добра храна.“
„Животът е комбинация от магия и тесто.“ – Фелини
Собственичката Петя сама е създала интериора, влагайки в него цялата си душа, за да накара клиентите да се чувстват като у дома – сякаш някой е станал рано, за да ги зарадва с топла закуска.
Царицата – софийската баница
В асортимента царува именно софийската баница. В пекарната можете да я опитате в класически вариант със сирене и яйца, но и в любопитни интерпретации – със спанак, с гъби, с праз или със зеле.
А за да бъде преживяването пълно, може да я комбинирате с авторските напитки на „Старата пекарна“ – сок от бъз по семейна рецепта с портокал, лимон и мента или гъст домашен айрян.
Любов към хляба и добротата
„Старата пекарна“ отваря врати още в 6 сутринта, когато София тепърва се пробужда. Ала производството започва още в 3 през нощта – майсторите месат хляба, приготвят баниците и кифличките, за да може първите клиенти да усетят аромата на топло тесто.
Философията на пекарната е проста: „Да бъдем добри.“ Защото, когато влагаш доброта в това, което създаваш, то носи същата доброта и на хората. Неслучайно тайната на всички рецепти тук е: „Щипка традиция, много труд и щедра доза доброта.“
Коментари