„Зевс“ – където морето среща страстта към храната

Още първия ден прекрачвам прага на ресторанта и се потапям в средиземноморска симфония от аромати, вкусове и цветове – от дзадзики с ухание на прясна мента, тиро, скордаля и сочна гръцка салата с кадифено фета, до златисти калмари, миди, рапани и прясна риба, приготвени с фин усет.

Казват, че истинският софиянец живее за уикендите – за онези бягства от сивия ритъм на големия град към планината, морето или непознато кътче, което обещава нови усещания. И аз не правя изключение. В разгара на лятото, когато жегата зове към морето, тръгвам към Поморие с едно-единствено желание – да открия място, което ще ми даде не само покрив и легло, но и запомняща се емоция. Малките семейни хотели винаги са били моят избор – уют, топла атмосфера и грижа, каквато само стопани, вложили сърце и душа в делото си, могат да дадат.

Поморие ме приветства с ярко слънце, цъфнали лянове и хортензии. Тесни улички с дремещи по первазите котки отвеждат до хотел-ресторант с гръмкото име на олимпийски бог – „Зевс“. Под сянката на лозница с тежки гроздове и между палми в саксии, входът прилича на малък оазис в самото сърце на Стария град.

Посреща ме собственичката Димитрина – стройна, елегантна жена със спокоен глас, който внушава доверие. Докато попълвам регистрацията, тя ми препоръчва да посетя ресторанта към хотела, където готвят синовете ѝ – Яни и Тошко. „Те са професионалисти и много се стараят за гостите. Поръчайте си задължително домашен хляб – ние си го правим“, споделя тя с гордост и усмивка.

Още първия ден прекрачвам прага на ресторанта и се потапям в средиземноморска симфония от аромати, вкусове и цветове – от дзадзики с ухание на прясна мента, тиро, скордаля и сочна гръцка салата с кадифено фета, до златисти калмари, миди, рапани и прясна риба, приготвени с фин усет. Порциите морски изкушения са истински произведения на изкуството – не само вкусни, но и поднесени с впечатляваща презентация, достойна за пет звезди.

Ароматът на прясно изпечения домашен хляб изпълва въздуха. Кората му е златиста и хрупкава, а сърцевината – пухкава и топла. Потопен в зехтин или комбиниран с морските деликатеси, той се превръща в простичък, но съвършен акцент, който допълва и прави преживяването завършено.

Не след дълго разбирам защо ресторантът винаги е пълен и резервацията е задължителна – защото „Зевс“ не е просто място за хранене, а истински кулинарен шедьовър. Тук братята Балъкчиеви са превърнали готвенето в изкуство. В ресторант „Зевс“ морето среща страстта към храната и всяка вечеря е празник за сетивата. Това е онзи тип ресторант, в който не просто се връщате – а мечтаете да се върнете.

Ако пътят ви доведе в Поморие, непременно намерете маса под лозницата на „Зевс“. Не просто за да се нахраните, а за да отнесете със себе си вкус на море, спомен за топло гостоприемство и любовта към истинската храна.

Последвайте ни в Telegram, Viber или Facebook.

Споделете с приятелите си

Коментари

Има 0 коментара за статията

Напишете коментар

За да добавяте коментари е необходимо да се впишете в системата
ВХОД